امور مشاوره اولین مبحث از سلسله جلسات مهارت های زندگی

اولین مبحث از سلسله جلسات مهارت های زندگی

مهارت‌های زندگی توانایی‌هایی هستند که با تمرین مداوم پرورش می‌یابند و شخص را برای روبه‌رو شدن با مسایل روزانه زندگی، افزایش توانایی‌های روانی، اجتماعی و بهداشتی آماده می‌کنند. سازمان جهانی بهداشت مهارت های زندگی را چنين تعریف نموده است: توانایی انجام رفتار سازگارانه و مثبت به گونه ای که فرد بتواند با چالش ها و ضروریات زندگی روزمره خود کنار بياید.

از این پس هر هفته با یکی از مهار ت های زندگی با شما هستیم.

آیا تا به حال این سوال را از خود پرسیده‌اید که من کیستم؟ به نظر دیگران من چطور فردی هستم؟

لازمه پاسخ دادن به این سوالات داشتن خودآگاهی است. خودآگاهی به این معنی است که چگونه به خود نگاه کرده و بر اساس این نگاه چه احساسی پیدا می‌کنیم. آیا فردی را می‌شناسید که از خودآگاهی خوبی برخوردار باشد؟ چه ویژگی‌هایی دارد؟

نوع خودآگاهی ما پیش‌بینی کننده احساس رضایت ما از خودمان و زندگی است.

• Ø     تعریف خودآگاهی

يكي از مهم‌ترین عواملی که به ما کمک می‌کند زندگی خوب و موفقی داشته باشيم، این است که خود را بشناسیم، احساس خوبی در مورد

خودمان داشته باشيم و از آن‌چه که هستيم، شاد و راضی باشيم. مهارت خودآگاهی به شما کمک می‌کند تا بتوانید شناخت بیشتری در

مورد خویش، خصوصیات، نيازها، خواسته‌ها، اهداف، نقاط ضعف، نقاط قوت، احساسات، ارزش و هویت خود داشته باشید. مطالعات انجام

شده نشان می‌دهد که ضعف در خودآگاهی مشکلات بسیاری را می تواند به وجود آورد مانند: اعتماد به نفس پایین، مشکلات ارتباطی،

افسردگی، اضطراب، احساس حقارت و تنهایی و سوء مصرف مواد و... .

اجزای خودآگاهی

• ·        شناخت ویژگی‌های جسمانی و بدنی
  • ·        شناخت نقاط قوت وضعف و مهارت‌های خود
  • ·        شناخت افکار و گفت‌و گو های درونی خود
  • ·        شناخت افکار، باورها و ارزش‌های خود
  • ·        شناخت اهداف خود

مهارت خودآگاهي به شما چه كمك مي‌كند؟

• احساسات خود را شناسايي كنيد، از آنها آگاه شده و اين احساسات را كنترل كنيد. ناتواني در كنترل احساسات مي‌تواند به بزهكاري، اعتياد، خشونت، درگيري با ديگران، بدرفتاري و خشونت با ديگران و به‌خصوص با كودكان و نوجوانان بيانجامد.
  • بر نقاط ضعف و نقاط قوت خودآگاه شده و با تكيه بر نقاط قوّت، نقاط ضعف خود را كاهش دهيد. آگاهي از نقاط ضعف باعث مي‌شود كه فرد با استفاده از اين آگاهي بتواند تسلّط بيشتري بر خود داشته باشد.
  • از نيازهاي خودآگاه شويد و از مسيرهاي سالم به رفع نيازهاي خود بپردازيد. با شناخت نيازهاي خود مي‌توانيد راه و روش بهتري براي مقابله با نيازهاي خود بيابيد.
  • اهداف واقع‌بينانه‌اي براي زندگي خود تعيين كنيد. به اين ترتيب از دنبال كردن اهداف بسيار ايده‌آل، تخيلي و كمال‌گرايانه دوري گزينيد. تنظيم اهداف غيرواقع‌بينانه باعث بزهكاري، ناكامي، خشم و خشونت، خودكشي، بي‌بندوباري و نظاير آن مي‌شود.
  • اگر بتوانيد از ملاك‌هاي ارزشمندي خويش آگاه شده و ارزش خود را در زندگي بيابيد، به اين ترتيب، از دنبال كردن ارزش‌هاي كاذب خودداري نموده و با رضايت و آرامش بيشتري زندگي خود را طي مي‌كنيد.
  • فرآيند هويت‌يابي خود را به‌طور سالمي به انجام برسانيد. دستيابي و كسب يك هويت سالم باعث مي‌شود زندگي بزرگسالي بر پايه‌هاي قوي و محكمي بنا شود.
    افرادي كه خودشان را مي‌شناسند چه ویژگی هایی دارند؟
    • خصوصيات مثبت و توانايي و استعدادهاي خود را مي‌شناسند و به آنها افتخار مي‌كنند.
    • خصوصيات منفي و نقاط ضعف خود را مي‌شناسند، مي‌پذيرند و در جهت اصلاح آنها تلاش مي‌كنند.
    • موفقيت‌ها و شكست‌هاي خود را مي‌شناسند، به موفقيت‌هايشان افتخار مي‌كنند و از شكست‌هايشان درس مي‌گيرند.
    • به خود و ديگران احترام مي‌گذارند.
    • براي رسيدن به اهداف خود تلاش مي‌كنند.
    • مسئوليت اعمال و رفتار خود را مي‌پذيرند.

برخی عوامل موثر در رشد خودآگاهی

• پذیرش خود
  • پذیرش دیگران
  • مسئولیت‌پذیری
       موانع رشد خودآگاهی
  • به خود و ديگران احترام مي‌گذارند.
  • براي رسيدن به اهداف خود تلاش مي‌كنند.
  • مسئوليت اعمال و رفتار خود را مي‌پذيرند.

ویژگی‌هایی که شاید به نظر فرد مثبت باشد ولی در عمل مانع خودشکوفایی وی شود.

• توقعات و انتظارات بیش از حد ما
  • کمال‌گرایی