امور مشاوره دومین قسمت مهارت ارتباط فردی موثر

دومین قسمت مهارت ارتباط فردی موثر

هفته ی گذشته در بحث مهارت برقراری روابط بین فردی موثر، تعریف و اهمیت و عناصر اصلی برقراری روابط بین فردی توضیح داده شد، این هفته به ادامه ی بحث می پردازیم.

چهارحوزة مهارتي برقراري روابط بين‌فردي موثر

براي برقراري روابط بين‌فردي موثر، چهار حوزه مهارتي را بايد فراگرفت. اين چهار حوزه عبارتند از:

1)  اعتمادكردن به يكديگر

2) برقراري ارتباط روشن و عاري از ابهام

3)  پذيرش و حمايت يكديگر

4) حل تعارض‌ها و مشكلات موجود در روابط بين‌فردي به شيوة سازنده.

برقراري اعتماد در روابط بين‌فردي

اولين حوزه مهارتي، اعتماد متقابل است. براي برقراري اعتماد در روابط بين‌فردي بايد به مولفه‌هاي زير توجه كرد:

• خودگشايي فزايندة هر فرد در مقابل ديگري
  • نسبت به فرد مقابل متعهدانه رفتاركردن
  • نشان دادن گرمي و پذيرش نسبت به فرد ديگربودن
  • اجتناب از برخورد قضاوتي نسبت به فرد مقابل
  • قابل اعتماد بودن
  • صادق بودن

برقراري ارتباطِ روشن و عاري از ابهام

باید سعی کرد در روابط بین فردی از ضمایر و کلمات مناسب استفاده کرد که از ایجاد ابهام جلوگیری شود.

پذيرش و حمايت يكديگر

از مهمترين تفاوت‌هاي فردي كه روي رابطه ما با ديگران اثر مي‌گذارد، تفاوت در نقطه‌نظرها و ديدگاه‌هاست. بسياري از تعارض‌ها و اختلاف‌هاي انسان‌ها از آنجا سرچشمه مي‌گيرند كه افراد متفاوت، ديدگاه‌هاي متفاوتي نسبت به يك موضوع دارند و جالب اينجاست كه معمولاً در هر اختلافي، هر يك از طرفين فكر مي‌كنند كه درست مي‌گويند و حق با آنهاست و اين ديگري است كه اشتباه مي‌كند. هر فردي احساسات، ديدگاه‌ها و رفتارهاي مخصوص به خودش را دارد؛به همين دليل امكان ندارد كه دو نفر در همه‌چيز هم‌عقيده و هم‌فكر باشند. مهم اين است كه فرد ياد بگيرد داشتن اختلاف نظر، كاملاً طبيعي است و اين مهارت را كسب كند كه ديدگاه خود را تنهاديدگاه يا بهترين و مناسب‌ترين ديدگاه نداند و توانايي ديدن موضوع از زاويه ديد ديگران را نيز داشته باشد. آن‌وقت است كه ارتباط بين‌فردي موثرتر و سالمتري برقرار مي‌شود. اختلاف نظر حتي مي‌تواند مفيد باشد. مانند:

• اختلاف نظر، تغيير كردن را تشويق مي‌كند. مواقعي است كه بايد تغيير كرد، مهارت‌هاي جديدي را بايد ياد گرفت. ديدگاه‌هاي قديم را گذاشت و ديدگاه‌هاي جديد اتخاذ كرد. زماني كه انسان موضوع را از ديد يك نفر ديگر به‌خوبي ببيند، ديدگاه خودش نسبت به موضوع نيز تغيير مي‌كند.
  • اختلافات زندگي را جالبتر مي‌كند. بسياري مواقع، كنجكاوي و علايق انسان را تحريك مي‌كند. بحث در مورد ورزش، كار، مشكلات اقتصادي و نظاير آن، تعاملات بين‌فردي را پوياتر و خوشايندتر مي‌كند. وقتي ديگران با نظر فرد مخالف هستند، اين انگيزه را در وي ايجاد مي‌كنند كه در مورد موضوع، اطلاعات بيشتري را جمع‌آوري كند.
  • زماني كه اختلاف نظر بين تصميم‌گيرندگان وجود دارد، تصميم‌هاي مناسب تر و بهتري گرفته مي‌شود. اختلاف نظر در تصميم‌گيري باعث مي‌شود تا فرد در مورد تصميمي كه مي‌خواهد بگيرد، دقت و فكر بيشتري داشته باشد.
  • اختلاف نظر به فرد كمك مي‌كند خودش را به‌عنوان يك فرد بشناسد. هنگام به وجود آمدن يك اختلاف، فرد متوجه مي‌شود چه چيز‌هايي وي را عصباني مي‌كند؛چه چيزهايي باعث ترس او مي‌شود؛چه چيزي برايش مهم است و يك اختلاف نظر و بحث و مجادله را چگونه مديريت مي‌كند.
  • داشتن اختلاف مي‌تواند باعث تفريح و شادي افراد گردد وتنوع علايق و نظرات نسبت به ورزش، كتاب، فيلم و زندگي را جالبتر مي‌كند.
  • اختلاف نظر مي‌تواند روابط را غني‌تر و عميق‌تر نمايد. دريك اختلاف، فرد ياد مي‌گيرد كه ديدگاه ديگري را نيز به حساب آورده و به آن احترام بگذارد.

حل تعارض‌ها و مشكلات موجود در روابط بين‌فردي به شيوة سازنده

اختلاف نظر، يك قسمت جدانشدني از ارتباطات انسان‌هاست و مي‌تواند باعث رشد و ارتقاء مهارت‌هاي بين‌فردي گردد. بنابراين بسيار مهم است كه سعي شود مهارت‌هايي براي حل موثر اختلافات و تعارضات بين‌فردي آموخته شوند.

بر اساس چهار عامل مي‌توان تعيين كرد كه آيا اختلاف سازنده است يا مخرب. اگر به دنبال تعارض و اختلاف، رابطه مستحكم شود و طرفين را توانمند كند تا بهتر باهم كار كنند و تعاملات بهتري داشته باشند، تعارض به‌صورت سازنده حل شده است.

• اگر هر دو نفر بعد از حل تعارض، بيشتر همديگر را دوست داشته، به هم علاقمند شده و به هم بيشتر اعتماد كنند، اختلاف به‌طور سازنده حل شده است.
  • اگر هر دو نفر از نتيجه اختلاف، احساس رضايت و خشنودي كردند نيز اختلاف به‌صورت سازنده حل شده است.
  • اگر هردو نفر خود را در حل مسائل و اختلافات در آينده توانمندتر ببينند، اختلاف به‌شيوه‌اي سازنده حل شده است .